Trimmen

Alles over de vachtverzorging

TRIMMEN - Trimmen is de verzamelnaam van alles wat met de vachtverzorging van een hond te maken heeft.

Plukken

Plukken, het verwijderen van de oude dekvacht met de hand of met een bot trimmes. De ruwharige vacht bestaat uit twee lagen, de lange, ruwe dekvacht en de zachte ondervacht. Door de dekvacht eruit te plukken blijft de ondervacht over, die weer uit zal groeien tot de nieuwe dekvacht. Ondertussen vormt zich weer een nieuwe ondervacht. Dit herhaalt zich meestal twee keer per jaar en wordt gedaan bij alle ruwharige honden, mits de vacht hier geschikt voor is en er voldoende ondervacht is.

Knippen

Knippen, het inkorten van de vacht met een schaar. Wanneer de hond niet veel klitten heeft en goed bijgehouden is kan de vacht geknipt worden, het meest voorkomende model is het 'puppy model', dan wordt het lichaam korter geknipt of geschoren en het koppie, de poten en de staart worden langer gelaten.

Effileren

Effileren, het uitdunnen en inkorten van de vacht met behulp van een effileerschaar. Sommige rassen zoals de Golden Retriever en de Cocker Spaniël hebben een lange vacht welke wel ingekort moet worden maar waarbij dit niet te zien hoort te zijn, deze worden deels geplukt en geëffileerd waardoor het er natuurlijk uit blijft zien.

Scheren

Met een scheerapparaat kan de hond gelijkmatig worden ingekort, dit is voor de meeste honden het prettigst wanneer het om de twee à drie maanden wordt gedaan. Wanneer een hond erg vervilt is of op een andere manier problemen met de vacht heeft, kan de hond volledig kort geschoren worden, in de meeste gevallen kunnen ze langer gelaten worden tot een lengte van wel 2,5 cm. Hierbij is het wel van belang dat u de hond brengt met zo min mogelijk klitten, dit voor het beste resultaat.

Strippen

Strippen, bij het strippen bestaat de (ruwharige) vacht uit drie lagen. Alleen de bovenste, langste laag wordt eruit geplukt, zodat er altijd twee lagen blijven staan, hierdoor behoud de hond altijd hetzelfde uiterlijk en heeft hij geen last van een losse dekvacht. Waar een normale plukvacht twee maal per jaar geplukt dient te worden, is een stripvacht elke drie maanden aan de beurt om het resultaat hetzelfde elke keer hetzelfde te houden. Deze vachten zijn vooral bij bijvoorbeeld Cairn en Border Terriërs te 'kweken'.

Blazen / Ontwollen

Blazen, de meeste kortharige vachten hebben een dubbele vacht, dat wil zeggen dat ze een dekvacht hebben (de bovenste, glanzende vacht) en een ondervacht (wollig en dof). Bij zulke vachten stimuleert het kammen en borstelen juist de groei van de vacht en kan het de ondervacht beschadigen waardoor ze meer en vaker verharen. Deze vachten kunnen het beste weinig tot niet geborsteld worden. Wat wél werkt is een trimbehanding dmv “blazen”. De hond gaat om te beginnen in bad en wordt ingesopt en gemasseerd, wanneer de ruimte en tijd er is, is het het beste dit een half uur te laten weken zodat de dode haren zich volzuigen met water. Hierna wordt de hond uitgespoeld en direct met de waterblazer drooggeblazen. Dit is een hele harde luchtstroom die ervoor zorgt dat alle druppels en losse haren uit de vacht worden geblazen. Hierna nog even met de warme föhn nadrogen en de hond is (bijna) klaar. Tijdens de eerste behandeling komen er natuurlijk al heel veel haren uit, maar niet alle haren komen tegelijk los en blijven dus nog zitten. Wilt u er helemaal vanaf zijn, dan is het het beste om de behandeling een week later te herhalen, zodat de overgebleven, dode, haren ook uw hond voorgoed verlaten.

Wassen

Wassen, alle honden worden voor of na de trimbeurt gewassen bij een trimbehandeling. De shampoo die gebruikt wordt, word afgestemd op het soort vacht en de conditie ervan.

Nagels Knippen

Nagels knippen, dit wordt bij elke trimbeurt gedaan maar kan ook los gedaan worden wanneer ik aanwezig ben in de trimsalon.

Kleine Beurt

Bij een kleine beurt worden de nagels geknipt, oren leeggeplukt, het haar tussen de voetzooltjes weggeknipt en het haar voor de ogen geknipt. Dit alles wordt bij een gewone trimbeurt standaard gedaan maar kan ook tussen twee trimbeurten in.